Puistofiestan tietovisan vastaukset

16.8.2019


1. Oikea vastaus on b).

Valovuosi tarkoittaa valon vuodessa kulkema matkaa eli n. 9,46 biljoonaa kilometriä eli 9 460 000 000 000 km.

2. Oikea vastaus on a) Bienvenue.

”Bienvenido” on espanjaa ja ”benvenuti” on italiaa. Ranska, espanja ja italia ovat kaikki romaanisia kieliä, joiden juuret ovat latinan kielessä. Näissä kielissä on paljon yhtäläisyyksiä sekä sanastossa että kieliopissa. Kun on oppinut yhden näistä kielistä, on kiinnostavaa ja huomattavasti helpompaa opiskella uutta romaanista kieltä.

3. Oikea vastaus on d) Gruyère.

Gruyère on sveitsiläinen juusto.

4. Oikea vastaus on a) Miguel de Cervantes.

Kolumbialaisen Gabriel García Márquezin (06.03.1927-17.04.2014) kuuluisimpia teoksia on Sadan vuoden yksinäisyys eli Cien años de soledad (1967) ja argentiinalaisen Julio Cortázarin (26.08.1914-12.02.1984) yksi kuuluisimmista teoksista on Rayuela (1963) eli Ruutuhyppelyä. Espanjalaisen Miguel de Cervantesin (29.09.1547-23.04.1616) klassikko Don Quijote de la Mancha julkaistiin jo vuonna 1605.

5. Oikea vastaus on b) sini.

6. Oikea vastaus on a) A. I. Virtanen.​

7. Oikea vastaus on b) kohtuullinen, sopiva, keskiverto.

Lagom kiteyttää koko ruotsalaisen yhteiskunnan ja laajemmin vielä pohjoismaisen elämäntavan: kaiken tulee olla keskivertoa, ei liian hyvää eikä liian huonoa.

8. Oikea vastaus on c) peninkulma = 10 km.

Esimerkiksi etäisyydet tiekylteissä on ilmoitettu myös peninkulmina, 4 mil = 40 km.

9. Oikea vastaus on c) Savonlinna, jossa on uusin Suomen keskiaikaisista linnoista.

Suomen kaksikielisyys näkyy mm. siten, että monilla kunnilla on sekä suomen- että ruotsinkielinen nimi.

10. VÄÄRIN.

Usein demokratia ja tasavaltaisuus liitetään toisiinsa, mutta demokraattisen valtion ei tarvitse olla tasavalta. Tutuin esimerkki löytyy läheltä, sillä Ruotsi on demokraattinen valtio, vaikka on valtiomuodoltaan monarkia.

11. Oikea vastaus on b) valtioneuvosto, jota tuttavallisemmin sanotaan hallitukseksi.
Hallitus-nimitys ei tosin ole aivan tarkka ilmaisu, mutta sitä käytetään yleisesti. Eduskunta käyttää lainsäädäntövaltaa ja riippumattomat tuomioistuimet tuomiovaltaa; näin siis toimii Suomessa vallan kolmijako.

12. VÄÄRIN.

Tasavallan presidentti kylläkin vahvistaa eduskunnan säätämät lait ja lain mukaan hän voi jättää lain vahvistamatta, mutta tämä ei tarkoita samaa kuin estää lain voimaantulo. Jos presidentti ei vahvista eduskunnan säätämää lakia, eduskunta voi äänestää yksinkertaisella enemmistöllä lain voimaan ilman presidentin vahvistusta.

13. Oikea vastaus on b) eli Moskovan rauhassa vuonna 1944. Suomi siis menetti Petsamon jatkosodan jälkeisessä rauhassa eikä vielä talvisodan jälkeen. Sekä talvisodan että jatkosodan rauhat allekirjoitettiin Moskovassa, joskin virallisesti ja lopullisesti jatkosodan rauha sinetöitiin Pariisin rauhassa vuonna 1947.

14. Oikea vastaus on c) Augustus.

Augustuksesta alkoi myös roomalaisen rauhan eli Pax Romanan aika. Julius Caesar lienee toki kuuluisin roomalainen hallitsija, ja hänen nimestään keisari-arvonimi juontaa moniin kieliin, mutta keisari hän ei koskaan ollut. Trajanuksen aikana Rooman valtakunnan katsotaan olleen laajimmillaan.

15. Oikea vastaus on a) goottilaista tyylisuuntaa.

Keskiaika lienee tunnettu juuri näyttävistä goottilaisista kirkoistaan, ja Kölnin tuomiokirkko on oiva esimerkki goottilaisesta rakennustaiteesta. Kirkko tosin valmistui lopullisesti vasta vuonna 1880, siis noin 550 vuotta peruskiven muuraamisen jälkeen.

16. Oikea vastaus on c) бетон = betoni.

Muut ovat hedelmiä: ananas, banaani ja mandariini

17. Oikea vastaus on c) 11 aikavyöhykettä.

Venäjällä otettiin käyttöön normaaliaika vuonna 2014, jolloin myös palautettiin Venäjän aikavyöhykkeiden määräksi 11. Näin kumottiin Dmitri Medvedevin presidenttikaudellaan vuonna 2011 läpi ajama pysyvä kesäaika ja aikavyöhykkeiden vähentäminen yhdeksään.

18. Oikea vastaus on b) Du bist.

19. Oikea vastaus on c) makkaran.​

20. VÄÄRIN.

Liejupiru on yksi maailman suurimmista salamanterilajeista, 30-74 cm pitkä ja enimmillään 2,2 kg painava vaihtolämpöinen eläin. Sen jalat ovat lyhyet, häntä on pitkä, ruumis litteä ja ihoa peittää limainen kerros. Liejupiruja elää Pohjois-Amerikassa ja laji on uhanalainen. 

21. OIKEIN.

Nämä kolme lajia ovat Suomessa kasvavia sienilajeja. Valkoviirujuurekas on hyvä ruokasieni, nurmitupaskynsikäs ja ripsimaatähti ovat syötäväksi kelpaamattomia. Muistathan kerätä vain niitä sieniä, jotka tunnistat varmasti syötäviksi lajeiksi!

22. VÄÄRIN.

Japanin saaristoon kuuluu yli 3900 saarta. Japanissa on neljä pääsaarta: Hokkaido, Honshu, Shikoku ja Kyushu. Lisäksi valtioon kuuluu lukuisia pieniä tuliperäisiä saaria. Japani myös kiistelee mm. Kuriilien saarten omistuksesta Venäjän kanssa.

23. OIKEIN.

Atacama on maailman kuivin aavikko ja sen kuivimmat osat sijaitsevat Pohjois-Chilessä. Siellä on alueita, joilla ei tiettävästi ole satanut lainkaan viimeiseen 400 vuoteen. Yleensä maapallon kuivat alueet sijaitsevat kaukana merten rannikoista, mutta mm. Tyynellämerellä Chilen rannikon edustalla virtaava kylmä Perun merivirta aiheuttaa Atacaman kuivuuden. Kylmän meriveden yllä sataa, mutta rannikko on puolestaan äärimmäisen kuiva.

24. VÄÄRIN.

Kaura ei sisällä gluteenia, joka aiheuttaa keliakian oireet. Osa kaurasta on kasvatettu tai jalostettu ympäristössä, jossa on gluteenia sisältäviä viljoja (vehnä, ruis, ohra), ja siksi kauran joukossa voi olla pieniä määriä muiden viljojen gluteenia. Puhdas kaura -tuotteet on tuotettu siten, ettei kauran joukkoon pääse muita viljoja.

25. OIKEIN.

B- ja T-solut ovat juuri niitä valkosoluja, joiden ansiosta paranemme tartuntataudeista. B- ja T-solut tuottavat myös muistisoluja, jotta seuraavalla kerralla sama taudinaiheuttaja tuhotaan nopeasti ennen kuin tauti alkaa. Myös rokotuksen teho perustuu B- ja T-solujen muistisolujen tuotantoon.  

26. Oikea vastaus on a) Yhdistyneisiin kuningaskuntiin (the United Kingdom) kuuluu neljä valtiota: Englanti, Wales, Skotlanti ja Pohjois-Irlanti.

27. Oikea vastaus on c). 

Varsinaisesti Yhdysvalloilla ei ole virallista kieltä, mutta käytännössä se on englanti. Väestöstä 82,1 % puhuu äidinkielenään englantia ja 10,7 % espanjaa. Havaiji on virallinen kieli Havaijin osavaltiossa.

28. Oikea vastaus on a) 25 vuotta.

Kun luvun jäljessä on substantiivi, ne kirjoitetaan erikseen. Tämän huomaa siitä, että luvun ja tuon substantiivin väliinhän voisi sijoittaa adjektiivin: 25 yhteistä vuotta. Sen sijaan ilmaus 25-vuotias on yhdyssana, sillä siinä jälkiosa on adjektiivi, eikä osien väliin voi panna mitään, vaan mahdollinen adjektiivi tulee ilmauksen eteen: viehättävä 25-vuotias.

29. Oikea vastaus on e) personifikaatio, jossa eloton käyttäytyy elävän tavoin tai eläin inhimillistetään.

Tässä Väinö Linnan Tuntemattoman sotilaan lopusta lainatussa ilmauksessa auringon kuvataan toimivan ihmisen kaltaisesti.

 

Tahdotko ylioppilaslakin ja hyvät jatko-opintovalmiudet?  

Tarvitsetko kertausta ennen pääsykokeita tai yo-arvosanan korotusta?  

Jäikö lukiosi kesken ja haluat hoitaa opinnot loppuun?   
Haluatko oppia vaikka uuden kielen tai vahvistaa vanhoja taitojasi?  
Kaipaako yleissivistyksesi päivitystä? Tahdotko tuntea oppimisen ilon?  

  

Tule Tampereen aikuislukioon – meillä opiskelet joustavasti koulussa ja kotona  

  

 Lukio-opinnot   

 • Tampereen aikuislukiossa voit suorittaa lukion oppimäärän ja ylioppilastutkinnon.  

 • Voit aloittaa lukio-opinnot alusta tai täydentää aiemmin aloitetut opinnot valmiiksi.  

 • Opintojen alussa voit vahvistaa äidinkielen, vieraiden kielten ja matematiikan taitojasi johdantokursseilla.  

 • Opetusta on iltaisin maanantaista torstaihin kuudessa jaksossa.  

 • Lukiotutkintoon tähtäävä opiskelu on maksutonta.  

  

Yksittäisten lukiokurssien opiskelu eli ns. aineopiskelu  

 • Yksittäisiä kursseja voi opiskella iltaopintoina sekä etäkursseilla, mikäli viimeksi mainitut eivät tule täyteen etälukiolaisista.  

 • Mitä tahansa lukion aineita voi opiskella yksittäisinä kursseina, esimerkiksi matematiikkaa, vieraita kieliä, fysiikkaa, kemiaa, historiaa, äidinkieltä.  

 • Näin voi   

 • täydentää tutkintoa  

 • korottaa lukion päättötodistuksen arvosanoja  

 • valmistautua ylioppilasarvosanojen korotukseen tai pääsykokeisiin  

 • vahvistaa omaa osaamistaan työelämässä   

 • opiskella omaksi iloksi.  

 • Aineopintomaksu on 200 € / lukuvuosi. Sillä voi opiskella rajattomasti koko lukuvuoden ajan.   

  

Etälukio-opinnot  

 • Opiskellaan verkossa itsenäisesti koko lukio ja lukio-opintojen päätteeksi suoritetaan ylioppilastutkinto. Ylioppilaskokeet tehdään koulussa yo-koepäivinä.  

 • Lukio-opinnot voi aloittaa alusta tai täydentää aiemmin aloitetut opinnot valmiiksi.  

 • Tukena on opettajan ohjaus ja aikuislukion iltaopetus.  

 • Lukiotutkintoon tähtäävä opiskelu on maksutonta.   

  

Tehokasta ja tavoitteellista!  Aina on aika oppia! Voit aloittaa milloin vain.   
Lue lisää: www.aikuislukio.tampere.fi